Project omschrijving

Voorstellingen

Thomas als cabaretier in het theater

Nadat hij eerder met Mike Boddé als Ajuinen & Look op het podium stond, ging Thomas van Luyn solo. Hij speelde vijf solo en vijf Mike & Thomas voorstellingen, met als hoogtepunt de Mike & Thomas Kerstrevues.

Zwarte Kat: “Aan het begin van ‘Fanfare’ (1997) schuifelt hij verlegen door een disco met een fles wijn tevergeefs op zoek naar zijn afspraakje. ‘Stayin alive’ schalt uit de speakers. Nogal onhandig probeert hij contact te maken. Het doet wat denken aan een mr Bean-sketch. Dan gaat Van Luyn over op Engels. (“You are a beautiful audience. I love you, I really, really love you.”) Overigens met een perfecte uitspraak. Af en toe is het zo flauw dat het glazuur van je tanden afbrokkelt, maar dat maakt het ook weer leuk. Hij maakt van niets iets. Zo heeft hij ook een levensgevaarlijke goocheltruc. Hoewel levensgevaarlijk, alleen voor het publiek hoor. Minder vonden wij het stukje waarbij hij rustig gaat staan wachten tot een fictieve storing verholpen is. Bijzonder fraai is het lied over Isabelle. Ook leuk zijn de twee typetjes: Pepe de chagerijnige kinderclown (“Ik ben een clown, was ik maar dood”) en een soort van dorpsgek (“Ik ben gekke Henkie niet!!! … ik ben gekke Wim!!)”

Bij Kopspijkers werkt hij weer samen met zijn ‘Ajuinen & Look’-partner Mike Boddé. Dit resulteert uiteindelijk in de terugkeer van het duo in de theaters met de voorstelling ‘Ajuinen & Look’. Eind 2006, als de laatste voorstelling van dit programma is gespeeld, geven de heren aan voortaan onder de naam ‘Mike en Thomas’ te gaan optreden. In het theater brengen ze ‘De Mike en Thomas Kerstrevue’ (2007 en 2012) en ‘Sex, Drugs & Hoog-Barok’ (2009). Beiden zijn ook te zien in de oudejaarsshow ‘Gedoog Hoop en Liefde’ (2010) onder leiding van Erik van Muiswinkel.

Voor ‘Sex, Drugs & Hoog-Barok’ wordt hij samen met Mike Boddé in 2010 genomineerd voor de Poelifinario, de prijs voor de meest indrukwekkende voorstelling van het seizoen.

In het najaar van 2013 speelt Van Luyn het soloprogramma ‘Thomas van Luyns Smaakvolle Avondje Uit’. Trouw: “Van Luyn is de meester van de knipoog, meestal met een flink absurde inslag. … Hij weet zijn publiek af en toe op briljante wijze op het verkeerde been te zetten.”

Solo voorstellingen:

– Fanfare! (1997)
– Het heelal (1999)
– Acht (2001)
– Kijk mij (2002)
– Thomas van Luyns smaakvol avondje uit (2013)

Met Mike Bodde als ‘Ajuinen en Look’:
– De fiets van Marleen (Amsterdams Kleinkunst Festival, 1992)
– Ajuinen en Look (2005)

Met Mike Bodde als ‘Mike en Thomas’:
– De Mike en Thomas Kerstrevue (2007)
– Sex, Drugs & Hoog-Barok (2009)
– De Mike en Thomas Kerstrevue (2012)