Project omschrijving

Kopspijkers

Typetjes in het razendpopulaire programma

Kopspijkers was een Nederlands satirisch televisieprogramma dat van 1998 tot april 2005 door de VARA werd uitgezonden op de zaterdagavond op Nederland 3.

Het programma was het geesteskind van presentator Jack Spijkerman. Het programma was een van de meest succesvolle tv-shows op de Nederlandse televisie, met op de zaterdagavond meer dan 3,5 miljoen kijkers. In 2002 kreeg het programma de Gouden Televizier-Ring toegekend. In 2003 won het programma de Zilveren Nipkowschijf.

Kopspijkers dankte zijn succes voornamelijk aan de medewerking van een aantal cabaretiers die een satirische blik op actuele kwesties wierpen.

In de zomer van 2001 werd besloten het cabaret de vorm van persiflage door typetjes te geven. Owen Schumacher, die al actief was in de redactie van het vorige cabaretteam en Paul Groot namen hierbij een prominente rol in, aangevuld door diverse andere cabaretiers, waaronder ook Van Muiswinkel, Waas en Heerschop, uit de vorige cabaretteams. Later zouden ook Thomas van Luyn en Mike Boddé belangrijke gezichten van dit team worden, terwijl Sander van Opzeeland achter de schermen een belangrijke rol op zich nam.

Typetjes van Thomas van Luyn zijn onder meer: Osama Bin Laden, Johan Remkes, Vladimir Putin, Ferry Mingelen, Dries van Agt, Job Cohen, Harry Mulisch, Gerard Spong en Pieter van Vollenhoven.

In 2020 kwam Kopspijkers voor één keer terug op tv. Thomas deed toen Thierry Baudet na.